събота, 27 юли 2013 г.

Социалната програма на UnderGara за Ротондата

Към днешна дата въпреки централната си локация, заради неподдържаното състояние, в което се намират, различните нива на предгаровия площад са убежище за бездомни хора и други маргинализирани групи. Площадът е публично пространство, което всички членове на обществото, включително и те, имат право да използват. В същото време необходимо е да поемем отговорност и към останалите членове на обществото, които имат право да живеят в сигурна и спокойна среда. Нашето желание е при реализирането на проекта UnderGara тези хора да не бъдат просто изтласкани от подлеза и прогонени към други закътани места в градската среда. Към тях и към тяхната ситуация трябва да се подходи внимателно и да се намери устойчиво решение или за тяхното интегриране и социално включване в новата културна среда, или за осигуряването на друг постоянен сигурен подслон.

Групата на бедомните хора е изключително хетерогенна. Поради това необходимо е преди намеса да бъдат предварително проучени тяхната ситуация и намерения, при контакт с тях да бъде осигурена експертна психо-социална подкрепа, а тяхната интеграция в обществото да е добре обмислен и координиран проект. Нещо повече – бездомните хора често са обект на стереотипизиране и предрасъдъци и не се ползват с доверието на останалата част от обществото. При интегрирането им в определен район, необходимо е да се направи проучване за нагласите на населението относно до колко биха приели присъствието на бездомните хора в своето ежедневие и своите дейности, както и да се работи за разчупването на предрасъдъците за информирането на гражданите за проблемите на бездомните.

Смятаме, че единствено мултисекторален отговор на проблема, който изисква партньорството на приюти, социални и здравни службни, неправителствен сектор, държавни институци и частни заинтересовани лица може да намери дълготрайно решение. Ето защо като първа стъпка ние ще се свържем с Дирекция "Социално подпомагане" - Сердика, за да проверим дали имат налична база данни за бездомните и скитащите в района на Централна гара. Ще търсим тяхното партньорство за изготвяне на карти за всеки човек, настанил се в подлеза. Ще потърсим сътрудничеството на БЧК, Каритас и други социални организации за осъществяване на личен контакт с бездомните лица. Добър пример в това отношение са социалните линейки от френски тип (SAMU social). Провеждаме проучване сред хората, които ще бъдат потребители и инвеститори в UnderGara за това какви са техните нагласи относно присъствието на бездомни хора в района на предгаровия площад. На базата на събраната информация и сформираните партньорства ще съставим план за действие и ще търсим възможност за постоянното приютяване на хората в отделен приют, където да бъдат поети грижите за тях. При наличие на подходящи условия  ще работим и върху тяхното интегриране като част от UnderGara. В този случай партньорството с БДЖ, Софийски Метрополитен, магазините и заведенията на площада ще е важно.

Площадът може да дава свободен достъп на бездомните, а и на пътуващите, до необходими условия за живеене като тоалетни и бани, отопление. Същестуват добри примери за ЖП и автобусни гари, които действат в името на бездомните. Подобни успешни инициативи са Hope in Station и Work in Station, които са подкрепени от Европейската комисия. В Германия, Австрия и Италия метростанциите и гарите остават отворени през зимата, за да предложат по-топъл подслон за скитащите. Има примери и за социално предприемачество, което включва бедомните хора като им предлага възможност за работа или дори за управление на малък бизнес сектор ( например рециклиране, велосипеди под наем и др.) В подобни социални кооперативи се предлага обучение както и на редовните служители, които да наблюдават и съветват бездомните, така и терапии и обучения за самите бездомни. Доказано е, че чрез арт терапии  и колективна работа тяхното самочувствие се повишава и шансовете за интегрирането им обратно в обществото нарастват. В общите пространства за искуство на UnderGara биха могли да се провеждат артистични акции и събития, които да привличат вниманието към проблемите на хората на улицата (добър пример за подобни акции е проектът Violence in Transit).

Ще търсим партньорства и подкрепа за създаването на дневен интеграционен център за бездомни хора в рамките на UnderGara пространството. В зависимост от възможностите ни подобен център би могъл да има различни функции и да оказва различни видове помощ.От  една страна той би могъл да служи като информационно бюро, което да ориентира и пренасочва потърсилите помощ към обществени и частни социални услуги, които да задоволят основните нужди (общежития, центрове, които разпространяват лекарства и дрехи, столове, и др.). След първоначалното установяването на връзка с бездомните лица, центърът може да им оказва подкрепа по пътя на психо-социално възстановяване. От друга страна би могъл да бъде координационен център за заинтересованите лица и  организации, които предлагат помощ на бездомнте както във така и извън рамките на UnderGara. Пример за подобен успешен център е Помощният център за маргинализирани лица, който се намира на ЖП гара Roma Termini. Центърът е създадден от италианската неправителствена организация Europe Consulting като част от проекта Hope in Stations.

Съвместната социална политика може да осигури чувството за безопасност на публичните места, като отграничи безобидното поведение от действителните криминални дейности на някои хора в района на гарата. Целият процес ще има нужда от координирана охрана и наблюдение.

Направихме първоначално проучване на възможностите за финансиране на дейностите от социалната програма на UnderGara. Една от основните възможности за финансиране е чрез средствата на Европейския социален фонд. През юни 2013 Еврoпейскят парламент одобри бюджет от 3,5 милиона Евро за Европейския социален фонд за помощ на най-ощетените. В рамките на новия програмен период  ще бъде осигурена по-голяма подкрепа за изпитване и разширяване на мащаба на иновативни решения, които да отговорят на социалните нужди, а минимум  20 % от средствата от ЕСФ ще бъдат насочени към действия за социално приобщаване. Проектите за интегрирането на бездомни лица са в съответствие с стратегия 2020 на ЕС. От друга страна на национално ниво все повече приюти за бездомни лица в страната получават държавно делегирани бюджети.

Съзнаваме, че създаването на интеграционен център и работата с бездомни хора е отговорна задача и че при планирането на дейността му е необходимо да се осигурят пари не само за неговото създаване, но и за неговата дългосрочна поддръжка. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар